Masaje si tratamente manuale

Masajele manuale

In centrul nostru puteti beneficia atat de masaj manual pentru relaxare sau anticelulitic cat si de masaje medicale, cum ar fi reflexoterapia, drenajul limfatic si masajele medicale recuperatorii. Daca efectele masajului de relaxare si anticelulitic sunt sunoscute de majoritatea dintre noi, nu acelasi lucru il putem spune si de masajele medicale.

Drenajul limfatic

Masajul limfatic sau Drenajul limfatic a fost practicat din vremuri stravechi, fiind mentionat ca o metoda de tratament,  înca de pe vremea scolii  medicale a lui Hipocrat.

Drenajul limfatic este una dintre metodele care restabilesc circulatia limfei în organism.

Limfa, lichidul transparent care circula prin vase si ganglioni limfatici reprezinta marele filtru purificator al organismului (are rolul de a colecta o parte din celule moarte, toxine, apa, grsimi, bacterii si virusi) precum si marele transportator al organismului (transporta componentele sangvine de la organele producatoare spre circuitul sangvin).
Disfunctionalitatea sistemului limfatic se manifesta in general umflaturi ale unor parti ale corpului, mai ales ale bratelor si picioarelor dar poate crea probleme mult mai grave.

Printre factorii care pot contribui la o slaba circulatie limfatica putem enumera:

  • sedentarismul, respectiv statul prelungit pe scaun sau în pozitie orizontala;
  • stilul de viata nesanatos;
  • interventiile chirurgicale în zone unde se afla ganglionii limfatici;
  • problemele endocrine si renale;
  • ciorapii, lenjeria si hainele mult prea strânse pe corp.

La acest tip de terapie apeleaza atat persoanele care prezinta dereglari ale sistemului limfatic cat si cei care vor sa preîntâmpine problemele de sanatate, constienti fiind de rolul sistemului limfatic.

Efectele drenajului limfatic

  • imunostimulator
  • anticongestionant – favorizeaza eliminarea edemelor si nodulilor
  • regleaza tranzitul intestinal si circuitul renal
  • antiedematos – contribuie la eliminarea apei din ?esuturi
  • regenerant pentru pielea uscata si îmbatrânita
  • relaxant pentru musculatura din zona masata
  • anticelulitic – stimuleaza microcirculatia
  • cicatrizant – cantitatea de limfa crescuta în jurul unei rani face posibila eliminarea bacteriilor care ar putea sa suprainfecteze plaga.

 Contraindicatii

  • insuficienta  cardica sau alte probleme cardiace grave
  • hipertiroidie
  • tumori maligne
  • tromboflebita sau flebita
  • tuberculoza

Perioada de tratament
Drenajul se face în serii de minim10 sedinte, de 2 pana la 5 ori pe saptamâna in functie de gravitate.  Durata unei sedinte este de 30/50 minute.

Pentru efecte maxime sedintele de drenaj limfatic pot fi completate cu reflexoterapie sau tratamente anticelulitice, in functie de situatie.

Reflexoterapia

Desi arta reflexoterapiei era cunoscuta in Egiptul antic, India si China, in Occident aceasta terapie a fost introdusa de-abia in 1913.
Reflexoterapia este o tehnica de tratament care consta in masarea talpilor in zonele corespunzatoare fiecarui organ. Este componenta reflexologiei care se ocupa cu tratamentul prin masaj digital al punctelor reflexe diagnosticate ca fiind sensibile (dureroase). Prin masaj se faciliteaza circulatia sanguina si transportul toxinelor spre organele de eliminare sau detoxifiere. Perturbarea circulatiei in zonele reflexe face ca suferinta organului corespunzator sa avanseze. Punctele reflexogene devin dureroase la presiune datorita depunerilor de toxine din zona reflexogena. Durerea este direct proportionala cu gravitatea si vechimea afectiunii organului corespondent.
Masarea zonelor reflexogene pe parcursul a mai multor sedinte, implica fisurarea cristalelor de toxine, a depunerilor pe care circulatia sanguina le va trimite spre organele de eliminare, imbunatatind starea de sanatate.

Folosind cu regularitate reflexoterapia, putem echilibra fluxurile energetice subtile ale organismului prin aceasta imbunatatind functionarea sistemului endocrin si nervos. Reflexoterapia este un mijloc excelent de combatere a stresului, a depresiilor, a starilor de anxietate si nervozitate, a insomniilor, a instabilitatii emotionale, avand totodata un rol profilactic, mentinand sanatatea celor care o intrebuinteaza periodic, dar si curativ, ducand la ameliorarea si vindecarea multor afectiuni. Oricine poate apela la reflexoterapie daca intentioneaza sa-si ajute propriul corp sa se mentina intr-o stare de echilibru.

Reflexoterapia este utila in tratarea multor tipuri de afectiuni dintre care enumeram doar cateva:

  • Stres, migrene, ameteli, insomnii, oboseala cronica, instabilitate emotionala, depresii, anxietate, atacuri de panica.
  • Afectiuni ale coloanei, sciatica, lombosciatica, spondiloze, cifoze, reumatism, artroze, artrite, gonartroza, coxartroza etc.
  • Tulburari endocrine: tiroida, paratiroide (caderi de calciu), suprarenale, deficiente de crestere la copii, reglarea ciclului, tulburari de menopauza, osteoporoza (stoparea degradarii masei osoase), disfunctii sexuale (impotenta, frigiditate etc.), tulburari de metabolism, obezitate, diabet.
  • Afectiuni digestive: gastrite, enterocolite, colite, ulcer, esofagite de reflux, constipatie, hemoroizi, balonari etc.
  • Afectiuni hepato-biliare: litiaza biliara, hipercolesterolemie, bila lenesa etc.
  • Afectiuni renale (se elimina nisipul si pietricelele) litiaze, prostatite, enurezis nocturn, edeme (picioare umflate) etc.
  • Afectiuni circulatorii: hipo si hipertensiune, arterioscleroza, guta, sindromul mainilor si picioarelor reci, dureri de picioare.
  • Afectiuni ORL: bronsite, rinite, sinuzite, nevralgii, astm etc.
  • Crampe musculare, luxatii, entorse, dureri de spate, inflamatii ale tendoanelor etc.

Contraindicatiile reflexoterapiei:

  • Sarcina
  • Tumorile maligne
  • Insuficienta renala acuta
  • Infarct miocardic acut
  • Micoze si leziuni plantare

Perioada de tratament
Se incepe cu o sedinte de reflexodiagnosticare urmata de minim10-12 sedinte, de 2 pana la 5 ori pe saptamana in functie de gravitate. Durata unei sedinte este de 30 – 45 minute.

MADEROTERAPIA

 maderoterapia

Maderoterapia este o tehnica de masaj provenita din America de Sud, utilizata atat în scop de remodelare corporala cat si în recuperarea fizica si reabilitare. Este folosita pentru a remodela si totodata relaxa organismul, folosind pentru aceasta o serie de instrumente de  lemn cu forme specifice. Considerata o tehnica holistica, capabila sa stimuleze si sa echilibreze energia, maderoterapia reduce nivelul de stres si amelioreaza durerile musculare.

Efectele maderoterapiei sunt de zece ori mai puternice decât cele ale unui masaj clasic. La fel si beneficiile. Este masajul ideal pentru persoanele extrem de ocupate, care au o munca sedentara cat si pentru persoanele care doresc un masaj anticelulitic puternic sau pentru remodelarea corporala. Cele mai mari avantaje însa sunt legate de remodelarea corporala. Nu ajuta doar la eliminarea stresului si echilibrare energetica, dar dupa fiecare ora petrecuta la masaj, efectul este acelasi ca si cum ai petrece o ora în sala de fitness. Are o influena directa asupra dinamicii fluidelor favorizând drenajul si regenerarea tesuturilor, tonifierea pielii, fiind de asemenea si un puternic masaj anticelulitic.

Instrumentele utilizate în maderoterapie au forme anatomice specifice si sunt realizate din lemn foarte fin finisat, pentru a nu produce leziuni cutanate. Fiecare instrumente este folosit pentru un anumit scop. De exemplu: rollerul formator stimuleaza sistemul circulator si limfatic si faciliteaza eliminarea celulelor adipoase. Rollerul concav este utilizat pentru a activa sistemul circulator si limfatic si stimuleaza sistemului nervos periferic cu scop de relaxare, cupa Sueca este utilizata pentru a trata grasimile localizate pe talie, fese, coapse si abdomen, iar paleta modelatoare ajuta la eliminarea toxinelor. Forma anatomica permite lucrul în zonele cele mai dificile si delicate ale corpului.

Efecte terapeutice

  • accelerarea circulatiei limfatice si sangvine
  • eliminarea celulitei
  • remodelare corporala
  • detoxifiere corporala
  • echilibrare energetica
  • tonifiere musculara si fermitatea pielii
  • relaxare musculara
  • eliminarea stresului

Rezultatele sunt vizibile inca de la prima sedinta. Pentru efecte optime, rapide si de durata sunt necesare un numar de 10-12 sedinte cu o ritmicitate de 2-3 sedinte saptamanal.

MASAJUL CU BETE DE BAMBUS

Masajul cu bete de bambus este un tratament ideal pentru remodelare corporala cat si pentru relaxare musculara avand o multitudine de beneficii cum ar fi: reduce circumferinta în zonele tratate (abdomen, talie, fese, coapse, picioare, brate), elimina celulita, tonifiaza musculatura, stimuleaza sistemul limfatic (eliminarea toxinelor) si circulatia sangvina, reactiveaza metabolismul celular, detensioneaza si energizeaza organismul, relaxeaza musculatura.

Pentru efectuarea masajului se utilizeaza o serie de bete din bambus de marimi diferite, fiecare marime avand o destinatie anume. Betele sunt atent finisate pentru a nu produce leziuni.

Masajul cu bambus este mai profund decât un simplu masaj anticelulitic si de remodelare coporala, si însumeaza efectele benefice ale masajului de drenaj limfatic pentru detoxifierea organismului si ale masajului de relaxare, revitalizând organismul si redând starea generala de bine. Este de doua ori mai eficient decat masajul traditional anticelulitic, iar semnele eficientei lui apar dupa prima sedinta. Acest tip de masaj este destinat si barbatilor, efectuandu-se un masaj profund datorita stimularii musculaturii.

Masajul cu bete de bambus are numeroase beneficii: anticelulitic, drenant, tonic, detoxifiant, energizant, de relaxare, calmare, intindere si combatere a stresului.

Efecte terapeutice

– combaterea celulitei
– remodelare corporala

– drenaj limfatic

– accelerarea circulatiei limfatice si sangvine
– detoxifiere corporala
– intensificarea metabolismului celular si muscular
– tonifiere musculara
– eliminarea edemelor si contracturilor musculare
– refacerea musculara mai rapida dupa efort
– reechilibrarea organismului

Rezultatele sunt vizibile inca de la prima sedinta. Pentru efecte optime, rapide si de durata sunt necesare un numar de 10-12 sedinte cu o ritmicitate de 2-3 sedinte saptamanal.

Recomandari pe perioada efectuarii sedintelor de masaje medicale si nu numai:

  • Este recomandat ca inainte cu 2 ore cat si 1 ora dupa terapie sa nu se manance nimic;
  • Este recomandata o dieta echilibrata, bogata in legume, fructe si sucuri naturale
  • Este indicat sa se bea o cantitate cat mai mare de lichide, peste 2 litri de apa/zi
  • Este recomandat sa nu fumati sau sa consumati bauturi alcoolice, cafea
  • Este recomanda miscarea, atat cat e posibil